A szűrők cseréjének fontosságáról

Autónkban több szűrő is található, melyek mindegyik más, fontos feladatot lát el. Közös bennük azonban, hogy bizonyos időközönként a szennyeződés és az amortizáció miatt mindegyikük cserére szorul. Ahhoz, hogy járművünk megfelelően működjön és egészségünk se károsodjon vezetés vagy utazás közben, ezeknek az alkatrészeknek a cseréje elkerülhetetlen feladat.

Levegőszűrő

A levegőszűrő a motor működéséhez levegő szűréséért felelős alkatrész. Ez azért fontos, hogy kizárólag portól és egyéb, apró szennyeződésektől mentes levegő jusson gépkocsink motorjába. A piszkos levegőszűrő csökkenti a levegő áramlását, ezáltal az autó teljesítménye is csökken, az üzemanyag-fogyasztás azonban drasztikusan megnövekedhet. Ha sokáig halogatjuk a cserét, akár motorindítási gondok is jelentkezhetnek, és az is előfordulhat, hogy autónk teljes mértékben üzemképtelenné válik.

Üzemanyagszűrő

Az üzemanyagszűrők feladata már nevükből is könnyedén kitalálható: a motorba jutó üzemanyag szennyeződésektől való megtisztítása, a befecskendező-rendszer és a tartály védelme. Ezen szűrők típusa autóktól függően különböző lehet. A benzines autókba épített szűrők általában ritkábban szorulnak cserére, mint a dízeles társaiké jóval gyakrabban. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az előbbiek is igényelnek némi karbantartást. Maguk a szűrők a motortérben találhatók, ezáltal könnyedén hozzáférhetők és cserélhetők.

Olajszűrő

A motorolaj belsőégésű motor kenésére használt kenőanyag. Elsődleges feladata a motor mozgó alkatrészeinek kenése, a fém-fém érintkezés megakadályozása és a súrlódás csökkentése. A jó minőségű olajszűrő nem csak arról gondoskodik, hogy a szén, az apró fémszennyeződések, a hamu és egyéb piszok kikerüljön a motorba a kenőanyagból, de a kenés folyamatosságát, valamint a motor alkatrészeinek tisztaságát is elősegíti. Éppen ezért fontos, hogy ha olajcserére készülünk, autónkban ne csak a motorolajat, de a szűrésre szolgáló alkatrészt is vele együtt cseréljük.

Pollenszűrő

A pollenszűrők cseréje autónk működése szempontjából nem létfontosságú feladat. Saját és utasaink egészségének megőrzése érdekében azonban érdemes időnként ennek az alkatrésznek a karbantartása is némi időt és energiát fordítani. Városi területeken a levegő nagy mennyiségű port, pollent és egyéb szennyeződéseket tartalmaz, a gépkocsiba szerelt pollenszűrő feladata pedig, hogy ezek negatív hatását amennyire csak lehet, csökkentse. Abban az esetben, ha asztmától, vagy pollenallergiától szenvedünk, esetleg kisgyermekkel utazunk egy autóban, a pollenszűrő használata nem csupán ajánlott, de gyakorlatilag kötelező is.

Érdekel ez a téma? Szereted az autódat?
Ha igen, töltsd ki az alábbi űrlapot, mi pedig értesítünk téged a készülő bejegyzéseinkről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérlek, hogy fogadd el az adatkezelési tájékoztatónkat.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!