Néhány érdekesség...

Gyújtógyertya cseréje: mikor szükséges és hogyan csináljuk?

Attól függően, hogy milyen típusú Suzukival rendelkezünk, különböző lehet az autónkban található gyújtógyertyák élettartama. Nagyjából megegyező azonban minden típusban, hogy átlagosan 80.000 – 100.000 kilométerenként ajánlatos cserélnünk a gyertyákat. Az élettartam attól függően is változó lehet, hogy milyen minőségű alkatrészt választunk.

Milyen gyertyát válasszunk autónkhoz?

Új gyújtógyertya vásárlása során általában két alternatíva, a gyári, valamint az utángyártott darabok közt dönthetünk. Előbbiekre jellemző, hogy élettartamuk hosszabb, valóban elegendő őket nagyjából 100.000 kilométerenként cserélni. Utóbbiak az esetek többségében szintén jó minőséget képviselnek, azonban némileg kevesebb ideig használhatók, nagyjából 60.000 kilométer után már érdemes ellenőriznünk őket. Ezt kompenzálandó azonban árban már jóval kedvezőbben elérhetők, mint a gyári társaik.

Mikor szükséges a gyertyák cseréje?

A gyújtógyertya a benzines autók esetében fontos alkatrésznek számít. Feladata, hogy az összesűrített benzingőzt, ami által az autónk beindul, megfelelő ütemben robbantsa be. Abban az esetben tehát, ha a motor nem indul, a hiba elsősorban a gyújtógyertyáknál keresendő. A gyertyacsere éppen annak érdekében, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések, általában már két szervizperiódus után ajánlott. Ez átlagosan 30.000 kilométert jelent, azonban ez erősen autó- és gyertyafüggő is, hiszen a jó minőségű gyújtógyertyák akár 100.000 kilométer felett is működhetnek. A lényeg, hogy rendszeresen, legalább évente ellenőrizzük az alkatrészt, és ha azt tapasztaljuk, hogy elhasználódott, ne halogassuk sokáig annak cseréjét.

Házilag, vagy szerelőnél?

A csere némi tapasztalattal és pár szerszámmal akár otthon is megoldható. Ehhez csupán néhány alkatrészt kell eltávolítanunk az útból, kicsavarni és ellenőrizni a régi gyertyákat, majd pedig ha valóban cserére szorulnak, becsavarni helyükre az újonnan vásárolt darabokat. Abban az esetben azonban, ha nem vagyunk biztosak dolgunkban, érdemes lehet autószerelő segítségét kérni, hiszen, mint azt említettük, a gyújtógyertya a motor meglehetősen fontos alkatrésze, amely, ha nem funkcionál rendeltetésszerűen, meglehetősen kellemetlen meglepetéseket is okozhat.

Érdekel ez a téma? Szereted az autódat?
Ha igen, töltsd ki az alábbi űrlapot, mi pedig értesítünk téged a készülő bejegyzéseinkről.

Similar Posts