Néhány érdekesség...

Hogyan működik az autónk fékrendszere?

Valószínűleg senkinek sem kell különösebben bemutatni, mi is a fékrendszer szerepe egy gépjármű működése során. Röviden és tömören összefoglalva a fék gondoskodik autónk lassításáról, megállításáról és rögzítéséről. Azt azonban már talán kevesen tudják, hogy hogyan is működik autónk biztonsági szempontból egyik legfontosabb berendezése.

Az alapelv

A mai járművek kivétel nélkül hidraulikus fékrendszerekkel működnek. Hogy mit is jelent ez egészen pontosan? A fékezéshez nem szükséges mechanikus rudazat használata, a korábban erre a szerkezetre háruló munkát teljes egészében a fékfolyadék végzi. A mozgó autó megállításához szükséges erőt a vezető a fékpedál lenyomásával fejti ki, a főfékhengeren ilyen módon keletkezett nyomás pedig a fékfolyadékon keresztül terheli a fékmunka-hengert és/vagy fékdugattyút. Ez hozza mozgásba a féktárcsára feszülő fékbetétet, vagy a fékdobnak nyomott fékpofát. Minél jobban nyomjuk tehát a fékpedált, autónk annál gyorsabban és intenzíven fog majd lassulni. Ez az az alapelv, amin a napjainkban létező fékrendszerek nagy része működik.

A fékrendszer karbantartása

Fontos, hogy fékrendszerünk alkatrészeinek mindig a legmagasabb technikai követelményeknek kell megfelelniük. A rendellenes használat, a meghibásodás csökkenti a fékezés biztonságát, és ez nem csak magunkra és autónkra nézve, de környezetünket tekintve is igen veszélyes probléma lehet. A fékrendszer több okból is meghibásodhat, a rendellenességet az elhasználódott fékfolyadéktól kezdve a kopott féktárcsáig szinte bármi okozhatja. Azonban érdemes mindig odafigyelnünk az olyan árulkodó jelekre, mint a puha, vagy pulzáló fékpedál, a kormány fékezés közbeni rázkódása, vagy a fékezéskor félrehúzó autó. Ezek mind olyan fékrendszerrel kapcsolatos problémákra utalhatnak, melyek egyaránt befolyásolhatják a fékezés hatékonyságát és a féktávolságot, ezzel pedig balesetveszélyessé teszik a vezetést.

Fontos tehát, hogy ne kerüljük a rendszeres karbantartás feladatát, és bármiféle meghibásodást tapasztalunk autónk fékrendszerében, forduljunk a lehető leghamarabb szakemberhez. Ezzel ugyanis nem csupán egy nagyobb anyagi kiadást előzhetünk meg a későbbiek során, de akár egy komolyabb, életveszélyes balesetet is elkerülhetünk.

Érdekel ez a téma? Szereted az autódat?
Ha igen, töltsd ki az alábbi űrlapot, mi pedig értesítünk téged a készülő bejegyzéseinkről.

Similar Posts