Swift alkatrészek 2003-ig

Milyen lengőkar kell egy 2003 előtti Suzuki Swiftbe?

Többen is kérdezték már, hogy 1990 és 2003 között gyártott Suzuki Swiftjükhöz alkatrész-csere esetén milyen lengőkarra van szükségük, valamint hogy az autóban található lengőkar kisebb darabjai külön-külön is cserélhetők-e? Az utóbbi kérdésre a válaszom az, hogy igen is, meg nem is. A Swiftek lengőkarán akad olyan, apróbb alkatrész, mely cserélhető, azonban az már más kérdés, hogy érdemes-e bajlódni ezzel, vagy pedig meghibásodás esetén egy új, minőségi alkatrész vásárlása a megfelelő megoldás.

Amit mindenképp érdemes tudnunk, hogy a 2003-ig gyártott Swiftekhez készült lengőkarok gömbfeje nem cserélhető. Az alkatrész hegesztett, így a gömbfej meghibásodása sajnos magával vonja a lengőkar teljes cseréjét is. Ezzel szemben az alkatrészen található két gumigyűrű, azaz szilent – melyek szerepe, hogy megadják a megfelelő feszességet a lengőkarnak, ezzel együtt pedig az egész futóműnek –, külön-külön is cserélhetők. Ezzel azonban nem feltétlenül érdemes kísérleteznünk.

Hogy miért? A szilentek cseréje legfőképp anyagi szempontból nem kifizetődő, hiszen ha az egyik meghibásodik, nagy valószínűséggel hamarosan követni fogja őt a másik is. Végül tönkre megy a gömbfej, és ismét ott tartunk, hogy cserélhetjük az egész lengőkart. A pénztárcánkat tekintve érdemes lehet tehát megfontolni az alkatrész teljes cseréjét egy minőségi, japán darabra, abban az esetben is, ha csak a gumidarabok valamelyike hibásodna meg elsőre.

És hogy honnan tudhatjuk, hogy a szilentek hibásak? A leginkább árulkodó jelek a menet közbeni kopogó hangok, valamint az autónk nehézkes, akadozó kanyarodása. Ha ilyen jeleket tapasztalunk, mindenképp ellenőrizzük a lengőkarokat amilyen hamar csak lehet. Amennyiben a szilentek láthatóan lazák, vagy szakadtak, esetleg mozgatás hatására érezhetően gyengék vagy lötyögnek, abban az esetben tudhatjuk, hogy elérkezett az idő az alkatrészcserére.

Webáruházunkban minőségi, japán gyártmányú lengőkarokból és tartozékokból is válogathatsz. További fontos információkért kattints a videóra, ha pedig kérdésed lenne, írj egy e-mailt a webáruház címére és tedd fel nekünk bátran! Ahol tudunk, segíteni fogunk!