Néhány érdekesség...

Néhány dolog, amit érdemes tudnunk a motorolaj-cseréről

A motorolaj belsőégésű motor kenésére használt kenőanyag. Elsődleges feladata a motor mozgó alkatrészeinek kenése, a fém-fém érintkezés megakadályozása és a súrlódás csökkentése.

Sokan csak a műszaki vizsga előtt viszik el autójukat olajcserére, azonban érdemes tudni, hogy ez nem feltétlenül jó megoldás. Az olajszintet és a kenőanyag minőségét érdemes folyamatosan ellenőriznünk, és a motorolajat szűrővel együtt nagyjából 12.000-15.000 kilométerenként, vagy 1-1,5 évenként cserélnünk járművünkben. Ez a szervizköltségekkel együtt nagyjából 15.000-25.000 forint körüli kiadást jelent, azonban autónk védelme érdekében nem csak érdemes, de gyakorlatilag elkerülhetetlen is, hogy beruházzunk rá.

Milyen motorolajat válasszak?

Mivel motorolajat nem cserélünk minden nap az autóban, ezért érdemes az olcsó, gyenge minőségű termékeket kerülni, és helyettük a valamivel drágább, azonban prémium minőségű kenőanyagokat választanunk a cseréhez. A szervizkönyvben előírt teljesítményszintű olaj használata fontos, már csak azért is, mert az attól eltérő összetételű termékek komoly gondokat okozhatnak a motor működésében. A legjobb megoldás az, ha minden egyes olajcserekor azonos márkájú és típusú kenőanyagot használunk, azonban abban az esetben sem szükséges átmosnunk a motort, ha más gyártó által készített termék használatára térünk át. A motorolajok keverhetőek és után tölthetőek, abban az esetben, ha azonos teljesítményszintűek, szerkezetűek és azonos teljesítményosztályból származnak.

A webáruházunkban is kapható Castrol, Eneos, és Mannol olajok mind magas minőséget képviselő, megbízható kenőanyagok, és kifejezetten a különböző típusú Suzukikhoz tervezett csomagokban vásárolhatók meg.

Milyen extrákkal jár egy olajcsere?

Az olajcserére készülve figyeljünk arra is, hogy nem árt a szennyeződéssel telítődött szűrőt is újra cserélnünk, valamint célszerű lehet új leeresztő csavart és tömítést is beszereznünk. Ez alig pár ezer forintnyi plusz költséget jelenthet, és sok felesleges problémától, későbbi pénzkidobástól is megóvhat minket. Érdemes továbbá utazáskor egy flakonnyi tartalék olajat is tartani magunknál, hiszen ha felvillan műszerfalunkon az alacsony olajszintet jelző lámpa, sajnos nem biztos, hogy a közelben találunk olyan benzinkutat, ahol megvásárolhatjuk az autónk motorjához minőség, és összetevők szempontjából is megfelelően passzoló kenőanyagot.

Az online üzletünkben kapható olajcsere-szettek a cseréhez szükséges motorolajat, a levegőszűrűt, valamint az olajszűrőt is tartalmazzák.

Érdekel ez a téma? Szereted az autódat?
Ha igen, töltsd ki az alábbi űrlapot, mi pedig értesítünk téged a készülő bejegyzéseinkről.

Similar Posts