Suzuki alkatrész: utángyártottat vagy eredetit?

Autónk időszakos karbantartása esetén gyakran megesik, hogy bizonyos alkatrészek cserére szorulnak. Ilyenkor fontos, hogy a lehető legjobb minőségű elemek kerüljenek beépítésre.  A kézenfekvő, biztos megoldást a gyári alkatrészek jelentik, míg a szűkebb pénztárca és bizonyos érvek az utángyártott termékek mellett szólnak. De mégis mi alapján válasszuk ki, hogy a mi autónkhoz milyen típusú alkatrész a leginkább alkalmas?

Gyári vagy utángyártott: mi a különbség?

Gyári alkatrésznek minősül minden olyan pótalkatrész, amelyet a jármű gyártója első beépítésűként alkalmaz autóiban, illetve amelyet a termék minősége alapján gyáriként elismer. Az utángyártott alkatrészek körébe azok a termékek sorolhatók, amelyek nem férnek be az előbbi kategóriába. A gyári termékek közös jellemzője, hogy ellenőrzött, garantált minőséget szavatolnak, alkalmazásukkal pedig az adott járműre vonatkozó garanciális feltételek sem csorbulnak.

Azonban mielőtt bárki megijedne, le kell szögeznünk, hogy az utángyártott sem feltétlenül jelenti azt, hogy a pénzünkért nem minőségi, bóvli alkatrészt kapnánk. Az esetek többségében ugyanis ezeknek az alkatrészeknek is minősítő vizsgálaton kell átesniük ahhoz, hogy árusíthatóak legyenek. Ebbe a kategóriába esnek az olyan biztonságkritikus és károsanyag-kibocsájtást befolyásoló darabok, mint a fényszóró, a fékbetét és kipufogódob. A többi alkatrész esetében már azonban érdemes jól megfontolni a választást.

Ne csak az ár döntsön!

Sok esetben csábító lehet a gyári és az utángyártott alkatrészek ára közti pár ezer forintos különbség, azonban döntésünket nem minden esetben szabad, hogy az ár befolyásolja. A legolcsóbb alkatrész nem mindig jelenti azt, hogy a legjobb megoldást kapjuk pénzünkért cserébe. Kisebb igénybevétel esetén a kevésbé márkás, ám olcsóbb alkatrészek is ajánlottak, amennyiben azonban az autód a munkaeszközöd és nélkülözhetetlen a mindennapjaidban, érdemes a drágább, márkás alkatrészekben gondolkodnod. Nagy igénybevétel esetén fontos a minőség és a megbízhatóság, és minél lassabban kopik egy alkatrész, annál kevesebb jövőbeli szervizköltséggel kell számolnod.

Összességében azt kell mondanunk, hogy a probléma típusától, autónk igénybevételétől, valamint pénztárcánk vastagságától függ leginkább, milyen alkatrészt érdemes választanunk. Alapvetően elmondhatjuk, hogy a gyári és a minősítésre kötelezett, utángyártott termékek már önmagukban is minőséget garantálnak. A többi alkatrész esetében pedig leginkább az ár, valamint a gyártó nevének nívója alapján hozhatunk igazán jó döntést.

Érdekel ez a téma? Szereted az autódat?
Ha igen, töltsd ki az alábbi űrlapot, mi pedig értesítünk téged a készülő bejegyzéseinkről.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérlek, hogy fogadd el az adatkezelési tájékoztatónkat.

Mi is utáljuk a spamet. Bármikor egy kattintással leiratkozhatsz!