Néhány érdekesség...

Suzuki Swift: valóban elnyűhetetlen?

A Suzuki Swift vételárát és fenntartási költségeit tekintve is olcsó, ám megbízható jármű. A Swift-tulajdonosok gyakran emlegetik, hogy autójuk motorja gyakorlatilag bármit kibír, szinte elpusztíthatatlan, sosem kell szervizelésre költeni. Természetesen ez ilyen formában nem igaz, és egy jól karbantartott Swifttel is akadhatnak néhanapján problémák.

Mint ahogy minden más autót, a Suzuki Swifteket is érdemes rendszeresen ellenőrizni, karbantartani. Bármenyire is masszív járművekről beszélünk, használat során az alkatrészek ugyanúgy ki vannak téve a súrlódás általi kopásnak, mint bármelyik más autó esetében. Az a tévhit pedig, hogy ha egy autót nem használunk rendszeresen, akkor nem is kell a karbantartásával foglalkoznunk, egyszerűen nem igaz. De mik lehetnek azok a leggyakoribb problémák, melyek egy Swift esetében általánosságban jelentkezhetnek?

Féktengely-csuklók

Ha használt Swiftet vásárolunk, érdemes tudni, hogy egy idő után a féktengely-csuklók cseréje alapvetően elkerülhetetlen. Ez nem olcsó mulatság, és ráadásul nem is egyszerű. Évjárat és alvázszám alapján ugyanis nem tudjuk megállapítani, melyik alkatrész a megfelelő autónkhoz. Ehhez szét kell szedni a féltengelyt, és ellenőrizni a csuklók belső fogszámát, ami típustól függően lehet 19 vagy 20.

Dugattyúk

Az 1992 és 2003 között gyártott Suzuki Swiftek esetében a motort illetően gyakori lehet a dugattyúk meghibásodása. A szakértők szerint ennek fő oka, hogy az olajáteresztő gyűrűnél az olaj visszafolyását segítő nyílást egy úgynevezett hasításos technológiával állították elő. Ennek a módszernek megvan a maga előnye és hátránya is. Sokkal könnyebben tudja elvezetni az olajat az olajlehúzó gyűrűről, ellenben nagymértékben gyengíti a dugattyú szoknyáját. Éppen ezért a csere adott idő után sajnos elkerülhetetlen.

Fékek

A fékrendszer autónk olyan fontos eleme, melyet alapvetően érdemes rendszeresen ellenőrizni és karbantartani. A Swiftek esetében jellemző probléma lehet a féktárcsák, valamint a fékbetétek kopása. A féktárcsa és a fékbetét autónk nélkülözhetetlen alkatrészei, melyek minden fékezésnél nagy terhelésnek vannak kitéve. Fontos, hogy fékrendszerünk alkatrészeinek mindig a legmagasabb technikai követelményeknek kell megfelelniük, ezért nem szabad, hogy az elhasználódás adott határát átlépjék. A fékbetétek minőségét éppen ezért érdemes legalább évente egyszer ellenőriznünk, és ha úgy érezzük, túlságosan elkoptak, akkor elérkezett az idő a cserére.

Röviden és tömören összegezve a tapasztalatokat, egy jó állapotban lévő Swift még ma is remek vételnek számít, azonban az embernek, mint ahogy minden más autómárka esetében, itt is érdemes bekalkulálni a később javításra, karbantartásra szánt, kisebb-nagyobb összegeket.

Érdekel ez a téma? Szereted az autódat?
Ha igen, töltsd ki az alábbi űrlapot, mi pedig értesítünk téged a készülő bejegyzéseinkről.

Similar Posts