Így óvd a bankszámlaegyenlegedet és a környezetedet egyszerre

Ha te is szeretnél az unokáiddal fürdeni a Velencei-tóban és 20 év múlva sem palackból akarsz friss levegőt szívni, akkor struccpolitika helyett tenned kell azért, hogy lassabban éljük fel a Földet.

Nem azt mondjuk, hogy egyik napról a másikra legyél vegán, komposztálj, termelj szinte mindent magadnak és add el a kocsidat, mert a negatív változások lassításához (a visszafordítás több idő) nem kell a környezetvédelem mintaszobrának lenned.

Épp ellenkezőleg: sok kis lépésre van szükség, ami összeadódik – úgy, ahogy a több szekrényt megtöltő felesleges kacatokra költött pénz.

(Tudjuk, hogy ez a cikk szokatlan egy autóalkatrész webshop blogján, de úgy érezzük, hogy a felelősségteljes viselkedés része, hogy az eléréseinket arra is használjuk, hogy foglalkozunk a mindenkit érintő, kényes környezeti témákkal.)

Az ócska cuccok meglopnak…

És minél több vacakot veszel, annál kisebbre szűkül az élettered.

A folyamatot aktívan követtem a szüleimnél, akik a cucchalmozás miatt ma alig férnek el a háromszintes házukban. Negyven év alatt mindent összevásároltak a palacsintasütőtől a masszázsfotelen át a salátacentrifugáig.

A baj, hogy ezek döntő többségét nem használják, aztán egyszer a szeméttelepen végzik, ezzel tovább terhelik a Földet (pedig már a gyártásuk sem volt karbonsemleges),

ráadásul sokba kerültek, így több tucat családi élménytől fosztottak meg minket.

Ne finomkodjunk: amikor megveszed a sokadik, nélkülözhetetlennek hitt táskát, ruhát, műszaki, elektronikai kütyüt vagy lakberendezési tárgyat, akkor kevesebb marad (ha marad) a fotóalbumot gazdagító nyaralásokra, a kulturális programokra vagy egy extrém kalandra (tandemugrás, búvárkodás, rafting, élményvezetés, stb).

Egyszer kiszámoltam, nagyjából mennyit dobtunk ki öt év alatt jó vásárnak hitt cuccokra, amik miatt lemondtunk pár családi, gyerekeknek is emlékezetes programról. Kijött egy jó állapotú, egészen új használt autó ára.

Nem arról beszélek, hogy menjünk vissza a középkorba vagy bújjunk el egy erdőben. Én is imádom figyelni, hova tart a technológia és szeretem, hogy egyre komfortosabban élünk.

Ez nem az a kérdés, amire a válasz fekete vagy fehér. Az a szép benne, hogy ezernyi árnyalat közül választhatod ki azt, ami az értékrendszeredhez és életviteledhez leginkább passzol.

Ez azért is lényeges, mert:

Az egészet utálni fogod, ha kényszernek éled meg

Tisztelem azokat, akik egyik napról a másikra képesek 100%-ig környezettudatossá válni az élet minden területén.

Nekem ez nem ment (és szerintem életszerűbb a fokozatosság), ezért egyik kis lépést tettem a másik után.

A mindennapi húsfogyasztást először heti 3-4 alkalomra csökkentettem, majd közel egy év alatt teljesen elhagytam. A bevásárláshoz vászontáskát vittem, a zöldségnek, gyümölcsnek, pékárunak pedig vászontasakot és mindenből igyekeztem magyar terméket választani.

Amikor mindez olyan volt, mint a fogmosás, akkor váltottam alacsonyabb fogyasztású autóra és a kisebb távolságokra biciklivel vagy gyalog indultam el – most gondolkodom egy elektromos rolleren, ami 30 km-t is bír.

Ez persze csak pár kiragadott példa, amin változtattam. Azért nem soroltam fel mindent, mert ezt a témában nálam okosabb szakértők már több fórumon megtették a fogkrémválasztástól a csomagolásmentes, megbízható minőségű termékekig.

Nem gondolom, hogy pár év múlva engem emlegetnek a vegánság leghitelesebb példájaként (a szemlélet jóval túlmutat a növényi étrenden), de az biztos, hogy az öt évvel ezelőtti énemhez képest hatalmasat fejlődtem.

És szerintem ez a lényeg: hogy magadhoz képest válj egyre jobb emberré.

Íme, a bankszámládnak is fenntartható vásárlást támogató 3+1 kérdéses teszt

A következő kérdéseket az utóbbi 2-3 év tapasztalata alapján írtam össze. Segíthet, ha egy post itre írva mindig a kezed ügyében van, amikor csak úgy nézelődsz egy üzletben, egy nagy leárazáson (ami kifejezetten veszélyes terep) vagy egy webshopban.

  1. Visszajön a termék ára?

Mindig az értékítéletedtől függ, de stabil támpont, ha kiszámolod a termék napi vagy heti költségét, tehát a vételárat elosztod a várható használati alkalmak számával. Mondjuk, ha egy kávéfőző 40 000 forint, 3 évig tervezitek használni és naponta átlagosan kétszer főztök vele kávét, akkor alkalmanként kb. 18 forintba fog kerülni.

A költség mellett vedd figyelembe, hogy ad-e valamilyen megfizethetetlen pluszt, pl. több időt a családoddal (ilyen lehet egy mosogatógép vagy robotporszívó) vagy egészségesebb, fájdalommentes éveket (egy középkategóriás futócipő, egy lifetime hozzáférésű jógakurzus vagy egy gerincedre tervezett irodai szék).

Ugyanígy gondolkodj egy autónál, lakásnál, porszívónál.

Ha az eredmény szerinted elfogadható, akkor a termék mehet a kosaradba, de csak miután megnézted, mennyi garanciát kapsz rá. (Nálunk evidens, hogy jár, de látjuk, hogy nem minden cégnél az.)

  • Ki fogod használni?

Legyél őszinte: tényleg rendszeresen tartasz majd mozimaratont vagy csak tetszik a nagy képernyős tévé és a hangrendszer?

Ugyanígy beszéld le magad az elit életérzést ígérő okostelefonról, ha tudod, hogy a funkciók felét úgysem fogod használni (ráadásul hitelre vennéd meg) vagy a versenysportolóknak gyártott okosóráról, ha nem ultramaratonra készülsz változatos terepen, hanem heti három átmozgató edzést csinálsz.

A menőség helyett az életritmusodra és a szokásaidra támaszkodj.

  • Akció nélkül is megvennéd?

Joy-, Glamour-napok, Black Friday, szezonközi és év végi leárazások…az akciós időszakok végeláthatatlan mókuskerekében élünk és könnyű elhinni, hogy ennyiért a bolondnak is megéri hazavinni bármit.

Nem azt mondom, hogy messziről kerülj el minden kedvezményt, sőt ha régóta tervezed, hogy beruházol valamire, de eddig szívtad a fogad az ára miatt, akkor vidd haza, mielőtt elfogy a készlet.

Azzal sincs gond, ha ilyenkor figyelsz fel egy termékre és mérlegelés után arra jutsz, hogy tényleg szükséged van rá, de ha csak „egyszer még jól jöhet” sóhajjal vinnéd haza, akkor hagyd ott, mert valószínűleg pár év múlva a kacatok között bukkannál rá egy szekrény mélyén.

+1. Biztos kell az új?

Ha rongyosra hordtál egy nadrágot, a nyolcéves laptopodnak 5 perc kell a bekapcsoláshoz vagy a 25 éves autód imazáporral, köhécselve indul be és a javíttatás nem éri meg, akkor egyértelműen itt a csere ide.

(Egyébként félelmetes belegondolni, hogy szakmák zsugorodtak össze vagy tűntek el, mert általában meg sem próbáljuk javíttatni a használati eszközeinket.)

Mi ilyenkor megnézzük, mit hol tudunk leadni. A már nem használható ruhákat és elektronikai kütyüket például néhány üzletben beveszik, majd újrahasznosítják.

Emlékeztesd magad rendszeresen, hogy kizárólag az újdonságra rápörögni felesleges pénzkidobás.

Már csak az van hátra, hogy magadra szabd a listát és legyints a károgókra

A fenti kérdések szubjektívek és boldoggá tesz, ha segítenek kialakítani a saját szempontrendszeredet, amit ezentúl alkalmazol mielőtt bepakolsz valamit a kosaradba. Tapasztalatból mondom, hogy jó érzéssel fogod a boltban vagy webshopban hagyni a felesleges cuccokat, ha időnként kiszámolod, mennyit spóroltál a kérdések őszinte megválaszolásával.

Még valami: tudom, hogy sokak szerint egy fecske nem csinál nyarat, de nem értek egyet a negatív hozzáállással.

Gyerekeim vannak, akiknek csak úgy tudok 20 év múlva a szemükbe nézni (függetlenül attól, hova futnak ki a mostani változások), ha azt tudom mondani, hogy a jelenlegi tudásom szerint mindent megtettem, hogy ők is élhető világban éljenek.

Már ettől jobban érzem magam – a kacatmentes környezetemtől pedig szabadabbnak.

Érdekel ez a téma? Szereted az autódat?
Ha igen, töltsd ki az alábbi űrlapot, mi pedig értesítünk téged a készülő bejegyzéseinkről.

Similar Posts